onsdag 26 augusti 2009

Skamligt Sverige!

Det är för mig helt vansinnigt att neka sprutnarkomaner ett sprutbytesprogram.
Vad är det staten säger då?
-"Nej, ni har själva satt er i denna sitsen, så nu får ni inga rena sprutor och därför förtjänar ni HIV och aids."
Signalen som staten sänder ut i den här frågan är tydlig, mycket tydlig: "Vi bryr oss inte om några knarkare".
För det är den människosynen de har, de som bestämmer i folkhälsofrågor och i narkotikapolitiken, som
folkhälsominister Maria Larsson, som har absolut inga kunskaper om droger eller kemi öht, hur kan en sådan person
sitta och bestämma i frågor hon inte har kunskap i?
Låter man en amatör sitta och bestämma i hjärt och kärlsjukdomar och vilken vård dessa patienter ska ha?
Nej självklart inte, så varför låter man människoföraktande personer sitta och bestämma över andra människors livsvillkor?

Jag tycker det är helt jävla sinnessjukt!
Här går människor och riskerar att få HIV, och sedan aids, en sjukdom som kräver livslång vård och som är väldigt omvävlande för en individ att få, även sjukdommar som hepatit C. De nekas alltså ett program som är BEVISAT[1] effektiv rent vårdmässigt, sk harm reduction, och detta ska de inte få, pga att några käringar och gubbar tycker det är fel att knarka?
Vad har deras personliga åsikter med detta att göra?
Folk knarkar, och de kommer göra det oavsett vilka visioner politikerna har, men med en effektiv vårdpolitik och en liberalare syn på droger kan vi minska sjukdomar, vi kan minska antalet tunga missbrukare, men vi gör det inte, bara för att någon tycker det är fel att knarka.

Istället för att bara se ned på dessa människor, istället för att bara titta på dem som "knarkare", borde vi kanske ändra vår syn, och samhällets syn, på narkomaner, har inte de också rätt till vård? Har inte de också rätt att bli bemötta med värdighet och respekt som alla andra inom vården?
Varför har vi en människofientlig drogpolitik som bevisligen gör fler människor till narkomaner än vad en liberalare syn på drogerna gör?
Även en sprutnarkoman är mån om sin hälsa, men politikerna borde kan utbilda sig lite mer i vad heroin faktiskt gör med kroppen efter flera års bruk/missbruk!

Skamligt Sverige!

Jag tänker mer och mer på versen från Lär av dom lärda med Svenska Akademien:
"Lär av dom lärda, betrakta utan att se
dom är ju lite mindre värda
så vad gör det om några stryker med?"

Källor:
[1] http://www.drugnews.nu/article.asp?id=2886

2 kommentarer:

  1. Det är mycket märkligt att man påstår sig vara emot knarkande, men ändå förespråkar en politik som bevisligen skapar fler knarkare.

    Att göra synen på narkotikabruk lite mer nyanserad och verklighetsbaserad måste inte nödvändigtvis betyda att man är för knarkande!

    SvaraRadera
  2. Att försöka krympa sin meningsmotståndare har ju alltid varit ett "vinnande" koncept från de som inte kan föra debatten med åsikter baserade på fakta utan på (van)föreställningar. Att få oss verka mindre trovärdiga istället för att faktiskt bemöta våra argument, men det kan de aldrig, eftersom deras lagar är baserade på moral och magkänsla!

    SvaraRadera