måndag 17 augusti 2009

Bevara Christiania!

Christiania, en unik fristad mitt i centrala Köpenhamn, en unik grön oas där människor kan leva på de villkor de själva sätter, där ingen ska behöva bli uttittad, där ingen ska behöva bli kallad sjuk eller onormal, där bilar inte är tillåtet, en trygg och säker plats för barn, en öppen oas för hela omvärlden att besöka, och det kommer runt 10 000 personer till Christiania varje dag för att ta del av denna unika plats där människor lever i harmoni med varandra och naturen, där tempot är lugnt och där det inte finns kommersialism. Där människorna sätter sina egna villkor, tillsammans!
Under de 38 år som Christiania har funnits har de varit utsatta för ständiga hot och trakasserier, deras hus blir rivna för de anses undermåliga (för att de inte följer en viss standard om hur man bör bo), när de fick dit tunga narkomaner pga att polisen sa åt narkomanerna att gå till Christiania löste de även missbruksproblemen och de tillsammans såg till att all tung narkotika försvann från området - inga tunga droger är tillåtet på Christiania!

Nu hotas de av den öppna marknaden, antingen får de köpa sina hus till priset som är på marknaden vilket de inte har råd med, eller så kommer deras hus säljas, och om detta blir verklighet så kommer denna unika gröna oas bli ett asfalterat, tråkigt område med höghus för rika människor och byggnadskomplex åt företag, ett normaliserat område där det inte finns plats för kreativa människor som inte kommer överleva om Christiania säljs ut.

Det är viktigt att vi alla ställer oss upp och höjer våra röster för Christiania och de boende! Christiania är ett område som Danmark har mycket nytta och nöje av, massor av turister som kommer varje dag, studenter och hemlösa finner en lugn och fridfull plats där de får vara sig själva utan att någon ser ner på dem.
Här finner människor en unik solidaritet med varandra som inte finns på många andra platser på jorden.

BEVAR CHRISTIANIA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar